De tiende en laatste oudejaarsconference van Youp van ’t Hek gaat dit jaar door. Dat maakte de cabaretier zaterdag bekend in het televisieprogramma Even tot hier. Begin deze maand zag Van ’t Hek de voorstelling voor maximum dertig toeschouwers niet zitten.

Van ’t Hek vreesde dat zijn voorstelling op televisie niet zou werken met zo weinig toeschouwers. ‘Dan bel ik de VARA en zeg ik: sorry jongens. We zitten in een overmachtsituatie’, verklaarde hij in een interview met de Volkskrant.

Van ’t Heks productiehuis Hekwerk, de NPO, omroep BNNVARA en theater Carré dienden samen nog een verzoek in om eenmalig 250 toeschouwers toe te laten. Maar zowel de Amsterdamse burgemeester Halsema als Premier Rutte zagen dat niet zitten.

Inmiddels zijn alle theaters tot en met 19 januari volledig gesloten voor publiek en mogen er ook geen toeschouwers aanwezig zijn bij televisieopnames. NPO1 zendt de voorstelling met de titel Korrel Zout uit op 31 december om 22.30 uur.

Veel conferenciers speelden de afgelopen weken tegen de klippen op onverminderd door. Nu de theaters op 31 december definitief niet open mogen, verhuizen ze naar tv, radio of online. Is 2020 een goed conferencejaar? Theaterkrant sprak met oudejaarscoryfeeën en -debutanten.

Foto: Conference Met de kennis van nu van Youp van ’t Hek, Bob Bronshoff