Het theaterinitiatief OT rotterdam opent 9 november een nieuw, verkleind theater in hun huidige onderkomen aan de Coolhaven in Rotterdam. Een architectenbureau kocht begin dit jaar het hele pand op, maar artistiek leiders Mirjam Koen en Gerrit Timmers kunnen de voormalige publieksfoyer blijven huren. De ruimte van 66 vierkante meter wordt zowel repetitieruimte als minitheater met 39 stoelen.

OT rotterdam is de kleinschalige doorstart van O.T.Theater/Opera (Onafhankelijk Toneel), dat in 2013 opgeheven werd als gevolg van de grote bezuinigingsronde in de Rotterdamse kunstsector. Jeugdtheatergezelschap/podium Maas betrok daarna  hun pand aan de St Jobsweg in Rotterdam.

In ruil tegen de inventaris van het O.T. Theater mocht de doorstart vier jaar lang gebruik maken van het kleinere pand van jeugddansgezelschap De Meekers aan de Coolhaven 98a, verderop in de stad. De Meekers was een van de gezelschappen die zich vanaf 2013 hebben verenigd in Maas. Begin 2018 verkocht Maas het Meekers-pand aan Ziegler|Branderhorst stedenbouw en architectuur. Het bureau bood OT rotterdam de mogelijkheid om ’tegen een vriendelijke huur’ een deel van de ruimte te behouden.

Het gezelschap is blij dat ze op ‘deze fantastische plek, zo ingebed in de stad’ kunnen blijven. Betaalbare theaterruimtes in Rotterdam zijn schaars, zeker op voor publiek aantrekkelijke locaties als de Coolhaven. Ze zijn alvast ‘flink gaan ontspullen’ en hebben aangepaste plannen gemaakt voor hun ‘tiny theater’ met een speelvak van 6 bij 6 meter. ‘De voorstellingen en projecten die wij op deze plek zullen brengen, zullen klein van formaat zijn. Maar zoals het publiek van ons gewend is: groots in kwaliteit en zeggingskracht.’