Theater Ostade A’dam gaat verhuizen naar een nieuwe locatie in De Pijp in Amsterdam. Het theater, nu gevestigd aan de Van Ostadestraat, komt in een nieuw cultuurhuis in het zogenaamde Asscherkwartier, het voormalige terrein van het Gemeentearchief aan de Amstel. De nieuwe zaal, die 150 stoelen krijgt, moet halverwege 2018 opengaan en krijgt dan ook een nieuwe naam.

Bij het theater horen een studio en een cafe-restaurant. Het zal het gebouw delen met een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De samenwerking past binnen het nieuwe beleid van de OBA om in zoveel mogelijk vestigingen een samenwerking aan te gaan met een culturele instelling.

In 2007 besloot het Stadsdeel Amsterdam Zuid al tot het bouwen van het nieuwe theater dat het toenmalige Ostadetheater (nu Ostade A’dam) vanaf 2012 zou gaan beheren. De bouw van het cultuurcomplex liep echter vertraging op en de exploitatieplannen van de vorige directie werden afgekeurd. Nadat het theater een financieel sterker plan voorlegde en zich met een bredere programmering meer op de buurt ging richten, liet de gemeente de exploitatie alsnog aan Ostade A’dam over.

Directeur Mark Walraven is blij met de nieuwe locatie. ‘In ons oude gebouw zit heel veel liefde, maar het grid is laag, de zichtlijnen slecht, we zorgen voor geluidsoverlast en er zijn maar 85 stoelen. We maken straks enorme stappen voorwaarts’. Hij ziet ook veel kansen in de samenwerking met de bibiblotheek. ‘Onze doelgroepen sluiten bij elkaar aan en op programmeringsniveau zijn veel mooie verbindingen te maken, bijvoorbeeld door het organiseren van schrijversavonden in het theater.’ Organisatorisch en financieel blijven beide instellingen onafhankelijk met eigen directies.

Wat er met het oude theater aan de Van Ostadestraat gaat gebeuren, is nog niet bekend. De ruimte maakt onderdeel uit van een groter complex dat beheerd wordt door een vereniging van huurders. Die beslist binnenkort over het lot van het oude theater.

Foto: Artist impression nieuwe cultuurhuis