Menno en Emily van Dyke hebben de Oscar Carré Trofee in ontvangst genomen. De prijs, die geldt als hoogste Nederlandse circusonderscheiding, werd zaterdagmiddag uitgereikt na hun optreden tijdens het Wereldkerstcircus in Theater Carré.

Het echtpaar, dat internationaal optreedt als Juggling Tango, ontving de prijs voor de manier waarop zij jongleren en dans hebben samengesmolten tot een visueel en dramatisch schouwspel. Bovendien hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het jongleren in het circustheater.

Menno van Dyke (Amsterdam) volgde een jongleursopleiding aan de École Nationale du Cirque, de prestigieuze Parijse circusschool van Annie Fratellini. Emily van Dyke (Parijs) is als danseres opgeleid aan Academie International de la Danse en de jazzschool van Rick Odums in Parijs en de balletschool van Rosella Hightower in Cannes. In 2007 richtten ze Juggling Tango op. Hun stijl kenmerkt zich door een mix van dans en jongleren in een tango op muziek van Astor Piazolla.

De Oscar Carré Trofee is een initiatief van de Club van Circusvrienden Nederland, een vereniging voor mensen die het circus, in de breedste zin van het woord, een warm hart toedragen. Eerder ging de prijs onder meer naar Henk van der Meijden (2014), Arie Oudenes (2012) en de directie van het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz (2010).

Foto: Arthur Hofmeester