Artistiek leider en oprichter Thomas Spijkerman vertrekt per 1 januari 2018 bij Circus Treurdier. Na bijna tien jaar draagt hij de artistieke en organisatorische leiding over aan de rest van het gezelschap. Circus Treurdier gaat dan als collectief verder.

Thomas Spijkerman heeft nog geen concrete toekomstplannen, laat hij in een persbericht weten. ‘Maar ik heb de sterke ambitie een nieuwe beweging te starten die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve projecten en producties op het grensvlak van (podium)kunsten, wetenschap, maatschappij en politiek.’ Met zijn vertrek zal ook Henriëtte Olland, hoofd PR/Marketing en Traandeelhouders, het gezelschap verlaten.

Circus Treurdier werd in 2008 door Spijkerman opgericht tijdens zijn afstudeerjaar aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, vanuit de behoefte een artistiek platform te creëren dat zich bezighoudt met het spanningsveld tussen amusementskunst en autonome kunst. De groep is inmiddels uitgegroeid tot kenmerkend gezelschap dat staat voor melancholisch en vervreemdend muziektheater, en heeft sinds begin dit jaar in samenwerking met de VPRO ook een eigen televisieserie, getiteld: ‘TreurTeeVee’, waarvan momenteel aan een tweede seizoen gewerkt wordt.

De artistieke kern van Circus Treurdier zal vanaf 2018 bestaan uit Jan-Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen, Joost van Hezik (regie) en Janne Sterke (scenografie).