Introdans en het Arnhemse filiaal van De Bijenkorf slaan de handen ineen. Het dansgezelschap uit Arnhem zal het komende seizoen een aantal balletten in het warenhuis vertonen en workshops geven. Ook wordt nagedacht over een locatievoorstelling. Volgens artistiek directeur van Introdans Roel Voorintholt wil het gezelschap op deze manier meer mensen voor dans enthousiasmeren.

De activiteiten starten deze week tijdens de herfstvakantie met dansworkshops voor kinderen van vier tot twaalf jaar, in het kader van het Arnhemse Sprookjesfestival. Op dinsdag 16 oktober kunnen kinderen onder begeleiding van een dansdocent van Introdans Interactie aan de slag met de zogeheten Veranderdans. In workshops van een kwartier betrekken professor-doctor Anders en haar assistent mijnheer Morfosie de kinderen bij een belangrijke ontdekking in hun danslaboratorium.

Het is niet voor het eerst dat de Bijenkorf een samenwerkingsverband met de danssector aangaat. Voor de afgelopen Dwaze Dagen liet het warenhuis een geheel gedanste commercial maken door Nanine Linning en dansfilmregisseur Clara van Gool. Het warenhuis koos er bewust voor om dit jaar geen reclamemensen in te huren, maar liet de dansspecialisten een mini-voorstelling opnemen. Het gehele gezelschap van Linning is in de commercial te zien.

Ook danste de Maastrichtse dansgroep Project Sally tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht haar duet Dansparel 1 in de etalages van de Bijenkorf. Pascale Lombardi en Leoni Arnold dansten driemaal een kwartier voor het langslopende winkelpubliek. Eerder, in 2009, danste LeineRoebana in de Bijenkorf van Breda als promotie voor de voorstelling Ascent.

Het zijn treffende voorbeelden hoe in tijden van forse bezuinigingen het bedrijfsleven en de kunstsector elkaar vinden.

(Dansparel 1 – Project Sally, foto: Laurens Bouvrie)