In Vlaanderen is verontwaardigd gereageerd op de cultuursubsidiebesluiten voor de komende vijf jaar, die Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op 29 juni presenteerde. ‘Een mokerslag voor de sector’, noemen Vlaams parlementslid Yamila Idriss en sp.a-voorzitter John Crombez de ‘desastreuse’ beslissingen.

Het veld is erg teleurgesteld omdat geen enkele culturele instelling het aangevraagde bedrag krijgt. De meeste krijgen de helft tot drievierde. 56 organisaties verliezen al hun subsidie. 37 daarvan (waaronder Tristero, Leporello en Het Kip) kregen wel een positieve beoordeling op hun aanvraag, maar dus geen geld. De keuze waarom zij niet en 19 anderen wel doorgaan, voelt voor velen arbitrair.

Een ander heikel punt is de regionale spreiding. 1,62 procent van de Vlaamse cultuurmiddelen gaat naar Limburg, terwijl daar 13,3 procent van de Vlamingen woont. Limburger Noel Slangen (ook Open VLD) heeft het in een opiniestuk in de krant De Morgen over de ‘Vlaamse bermudadriehoek’. ‘Dat is de driehoek Antwerpen-Gent-Brussel, waarin het gros van de meeste Vlaamse middelen verdwijnt.’

Verschillende belangenorganisaties, waaronder oKo, verwijten Minister Gatz (Open VLD) woordbreuk. De cultuurinstellingen krijgen nu samen iets meer dan 137,5 miljoen euro. Dat zou een bezuiniging  van 9,4 procent zijn, terwijl de Minister bij zijn aantreden had beloofd dat er vanaf 2016 geen besparingen meer nodig zouden zijn.

Gatz reageerde in het radio 1-programma De Ochtend dat ‘een verdeling van cultuursubsidies altijd veel commotie veroorzaakt’. Volgens hem gaan de organisaties die wél geld krijgen, er voor het grootste gedeelte er wel degelijk op vooruit. Ten opzichte van dit jaar, zullen ze volgend jaar meer krijgen. Gatz liet ook weten dat hij in zijn Visienota al had aangekondigd de versnippering tegen te willen gaan. ‘We hebben bij het begin van deze legislatuur in alle beleidsteksten en in alle debatten in het veld aangekondigd dat we het deze ronde met minder spelers zouden doen.’

Enkele leden van de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement, waaronder Bart Caron (Groen) en Idrissi, roepen kunstenaars, kunstorganisaties en journalisten op om donderdag 7 juli aanwezig te zijn in het Vlaams Parlement. Gatz geeft dan in de Cultuurcommissie van het Vlaams parlement uitleg over zijn beslissingen over de subsidies.

De Zendelingen brengen de reacties op de subsidieslag hier mooi in kaart.