Operarecensent Olivier Keegel gaat samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten in hoger beroep tegen een uitsprak van de rechter die De Nationale Opera toelaat om de recensent te weren bij alle persfaciliteiten. Volgens Keegel en de NVJ is daarmee de persvrijheid in het geding.

In maart liet De Nationale Opera (DNO) weten dat Keegel en de Vlaamse website Opera Gazet, waar hij aan verbonden is, voortaan geen perskaartjes meer krijgen voor producties van het operagezelschap. Ook wordt Keegel niet langer uitgenodigd voor persbijeenkomsten. Keegel vocht zijn uitsluiting aan bij de rechtbank, die hem op 15 juni in het ongelijk stelde.

De rechter zegt in de uitspraak dat het feit dat Keegel kosten moet maken om voorstellingen te bezoeken geen inperking van de vrijheid van meningsuiting is. Opmerkelijk is de opmerking dat dat ook geldt als DNO alleen vrijkaarten zou geven aan journalisten die haar naar de mond praten. ‘Als een journalist de inhoud van zijn artikelen afstemt op zijn wens om vrijkaarten blijven ontvangen, is dat een gevolg van zijn eigen keuze.’ Daarnaast zou tijdens de persbijeenkomsten geen informatie verstrekt worden die niet ook langs andere weg te verkrijgen is, bijvoorbeeld door het stellen van vragen aan de afdeling Voorlichting.

‘Slordig’, noemt Keegel het hele vonnis. ‘Het gaat volledig voorbij aan ons belangrijkste argument, namelijk dat de vrije nieuwsgaring in het geding komt.’ Keegel wilde meteen zelf in hoger beroep gaan, maar vreest dat hij ‘het financieel tegen de met belastinggeld gesubsidieerde Nationale Opera zou afleggen’, schrijft hij in een commentaar op deze site. De NVJ heeft hem nu aangeboden de kosten op zich te nemen. Keegel heeft dat aanbod aanvaard. ‘Het gaat hier namelijk niet alleen om mijn belang, maar ook om het recht van vrije nieuwsgaring voor alle journalisten.’