Operadirecteur en -regisseur Nando Schellen (1934) is op 28 maart overleden in Phoenix, Arizona (Amerika). Hij was van 1969 tot 1986 zakelijk directeur van De Nederlandse Operastichting, de voorloper van De Nationale Opera.

Schellen speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van De Nationale Opera (DNO) en bij de totstandkoming van het theater aan het Waterlooplein in Amsterdam. Na zijn vertrek bij DNO was hij onder andere directeur van de Twentse Schouwburg en van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Vervolgens vestigde hij zich in Amerika, waar hij algemeen en artistiek directeur van de Indianapolis Opera werd. Van 2000 tot 2015 werkte hij als operaregisseur aan de Northern Arizona University in Flagstaff, Amerika.

Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van jonge zangers en richtte daarvoor samen met zijn vrouw, de sopraan Deborah Raymond, het festival Flagstaff in Fidenza in Italië op.

Schellen bracht zijn laatste bezoek aan Nederland op 6 november vorig jaar, toen hij special guest was tijdens het Gala van DNO.

Foto: Jeroen Staats