Opera Nijetrijne, het jaarlijkse operafestival in natuurgebied De Rottige Meente, moet in 2017 terug naar een kleinschaligere aanpak. De organisatie mag geen gebruik meer maken van het deels private, half-verharde pad richting de speellocatie, waardoor het transport van grote decorstukken, zware tribune en tent onmogelijk wordt.

Het operafestival zal vanaf deze zomer ‘zelfvoorzienend’ worden op de speellocatie. De organisatie schaft eigen kleinere tenten en een eigen tribune aan, waardoor transport over de weg vermeden kan worden. Het aantal toeschouwers moet daardoor wel terug van 250 naar 150 per voorstelling. Zij kunnen de speellocatie zoals altijd bereiken via een wandeling of boottocht door het natuurgebied.

Achteraf gezien, vindt producent Yvon Scheper de opgelegde krimp ‘juist heel leuk’. ‘Op het moment dat iedereen voor groter en groter gaat, gaan wij voor kleiner. We gaan de nadruk leggen op intimiteit en exclusiviteit. We zetten niet meer in op techniek en spektakel, maar op de zang en de prachtige natuur. Zo zijn we ooit ook begonnen hier.’

Foto Mondo aan de Scheene van Opera Nijetrijne: Wil Werner