De openluchttheaters Het Lommerrijk in Luttenberg en de Speultuin in Oploo hebben de Epidaurusprijs voor meest innovatieve openluchttheater gewonnen. Het Lommerrijk ontving de onderscheiding nog voor zijn activiteiten in 2021 tijdens de coronaperiode. De Speultuin won de editie 2022 voor de opzet van een geheel nieuw theater en een hechte groep vrijwilligers.

De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) reikt jaarlijks de Epidaurusprijs uit aan zijn meest innovatieve lid. Het Lommerrijk, een bostheater in het Overijsselse Luttenberg, ontving de prijs van 2021 voor zijn duurzame samenwerking met het HOFtheater in Raalte. Toen er tijdens de coronalockdowns binnen geen publiek mocht worden ontvangen, werden de voorstellingen naar buiten verplaatst. Volgens voorzitter van Het Lommerrijk, Jenneke van Doesburg, wist het openluchttheater hierdoor een nieuw publiek aan te spreken en konden artiesten toch optreden in een periode dat veel voorstellingen werden geannuleerd. Het Lommerrijk was in 2020 ook al genomineerd.

De Speultuin in het Noord-Brabantse Oploo wint de editie 2022 vanwege de verbinding met de lokale gemeenschap. Het theater wist een hechte en enthousiaste groep vrijwilligers uit Oploo en omliggende dorpen aan zich te binden, die het theater en alle bijgebouwen hebben neergezet en onderhouden. De ontstane hechte gemeenschap noemt de jury ‘hartverwarmend’.

De Epidaurusprijs werd in 2017 opgericht door de VNO om nieuwe initiatieven te stimuleren en de theaters uit te dagen hun innovaties te delen. De prijs is vernoemd naar het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid en daarmee volgens de vereniging ‘een zeer bescheiden eerbetoon aan onze verre voorouders op het gebied van openluchttheater’. Eerder wonnen  openluchttheater Eibergen, openluchttheater Cabrio in Soest, Natuurtheater De Kersouwe en openluchttheater Vis à Vis.

Foto: Uitreiking oorkonde door landelijk voorzitter Henk Voets aan Jos Verbeeten en Tiny Hendriks van de Speultuin in Oploo.