Prominenten uit de internationale kunstwereld hebben in een open brief aan burgemeester Michael Müller van Berlijn hun zorgen geuit over de felle weerstand tegen de aanstelling van Chris Dercon als nieuwe intendant van de Berliner Volksbühne. De ondertekenaars noemen de toon van het debat ‘beschamend en schadelijk voor de internationale uitstraling van Berlijn’ en spreken hun steun uit voor Dercon.

Het personeel van de Volksbühne stuurde op 20 juni een felle brandbrief aan het gemeentebestuur van Berlijn, waarin het hun nieuwe artistieke leiding opmerkelijk hard afvalt. De Belgische Chris Dercon – momenteel directeur van het Tate Modern in Londen – had aangekondigd van de Volksbühne een multidisciplinair huis te willen maken. De medewerkers zagen dat als ‘uitverkoop van de voor ons geldende artistieke normen en een verwachte verzwakking van ons krachtige toneelbedrijf’.

In tegenstelling tot het personeel van het theater, staan de ondertekenaars van de nieuwe open brief achter de aanstelling van Dercon. ‘Als hoog gerespecteerd figuur in het hedendaagse kunstenveld heeft hij de kritische visies van kunstenaars gesteund, gevoed en gerealiseerd; recent heeft hij zijn toewijding getoond aan experiment en risico; en daarin vertrouwen en bewondering gekregen van collega’s.’

De ondertekenaars zijn vooral werkzaam in de beeldende kunst met namen als Okwui Enwezor (directeur Haus der Kunst, München), Hans Ulrich Obrist (directeur Serpentine Gallery, Londen), Bernd Scherer (directeur, Haus der Kulturen der Welt, Berlijn) en verschillende architecten waaronder Rem Koolhaas. Opvallende ondertekenaar uit de theatersector is choreograaf Anne Teresa de Keersmaeker.

Foto Volksbühne: Thomas Aurin