‘Voor een gezonde, diverse, avontuurlijke kunstensector, hebben we structureel meer gezelschappen nodig dan er nu geld krijgen.’ Dat schrijven veertien gezelschappen met gehonoreerde subsidieaanvragen vandaag in een brief aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven. Ze vragen haar om jaarlijks 15,8 miljoen euro extra te voorzien zodat alle positief beoordeelde plannen gehonoreerd kunnen worden. Het budget van het Fonds Podiumkunsten was daarvoor niet toereikend.

‘Onze blijdschap was groot toen wij vernamen dat we het benodigde bedrag ontvangen om onze toekomstplannen uit te voeren. Nog groter was het onaangename gevoel dat ons bekroop toen we hoorden hoeveel collega’s helemaal niets krijgen’, schrijven de gezelschappen. ‘Slechts 78 van de 149 positief beoordeelde plannen krijgen geld. Voor veel gewaardeerde kunstenaars wacht nu een extra onzekere toekomst.’

Met veel van deze collectieven, gezelschappen en ensembles voelen de briefschrijvers zich nauw verbonden, vaak zijn ze er ook afhankelijk van. ‘In feite zijn we geen afzonderlijke groepen. We worden artistiek door elkaar beïnvloed, we maken samen voorstellingen, we spelen in elkaars werk, organiseren samen festivals, repeteren in hetzelfde gebouw, helpen elkaar met praktische zaken. Al die verschillende groepen, al hun prachtige toekomstplannen vol hoop, engagement en belang, zijn nodig.’

Naast een oproep aan de minister ‘om het belang van kunstsubsidies te verdedigen’ bij zowel haar collega’s als de Nederlandse burgers en om jaarlijks 15,8 miljoen euro extra te voorzien zodat de positief beoordeelde plannen alsnog gehonoreerd kunnen worden, vragen de briefschrijvers ook ‘alle lezers, kunstliefhebbers, bezoekers en burgers om beleidsmakers, politici en andere burgers op een manier te laten merken dat een avontuurlijke, gezonde, ondersteunde kunstensector van belang is voor de samenleving’.

De brief werd ondertekend met ‘hoopvolle groet’ van BOG., Acteursgroep Wunderbaum, Boogaerdt/VanderSchoot, Touki Delphine, Collectief Walden, Bambie, De Dansers, Sadettin K (Troubleman), Eva Line de Boer (Euphoria), Schweigman&, Slagwerk Den Haag, OPERA2DAY, Mugmetdegoudentand en Nicole Beutler Projects.

Foto: Boulevard of Broken Scenes, Julian Maiwald