Op zaterdag 28 januari presenteren Theatermaker en Werkgroep NIT hun gezamenlijke uitgave: het Theaterjaarboek 2016. Hiermee willen ze de traditie oppakken die werd afgebroken met het opheffen van het Theaterinstituut in 2013

Het Theaterjaarboek, in 1952 opgezet door Luisa Treves, was oorspronkelijk een overzicht van alle gespeelde voorstellingen van het seizoen, maar ontwikkelde zich gaandeweg tot een kritisch jaaroverzicht met reflectie en debat. (De productiegegevens zijn vanaf 28 januari te raadplegen op Theaterencyclopedie.nl.)

De nieuwe groep die zich nu heeft ontfermd over het Theaterjaarboek ziet de uitgave niet als een insitutionele verplichting, maar een noodzakelijke manifestatie van hun zorg over de geschiedschrijving en het vastleggen van de kennis over het Nederlandse theater.

De presentatie op 28 januari sluit aan bij de conferentie Text, Performance, and the Production of Historical Knowledge van de vakgroep Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst vragen de makers van het Theaterjaarboek aandacht voor de urgentie om zorg te dragen voor de eigen geschiedsschrijving. Ze stellen zich de vraag wat het belang is van plekken die verantwoordelijkheid nemen voor discours, reflectie en geheugen en doen voorstellen voor hoe een zo’n nieuwe plek er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Met o.a. Simon van den Berg, Marijke Hoogenboom, Ditte Pelgrom, Czeslaw de Wijs, Hans van Keulen, Jan Lazardzig en Heike Roms. Gemodereerd door Lara Staal en Jaïr Stranders.

De presentatie is op zaterdag 28 januari 2017 van 16:00 tot 17:30 uur in Frascati 2 in Amsterdam. Entree is gratis en u bent van harte welkom