‘Uiterst pijnlijk’ noemt de Raad van Toezicht van Toneelgroep Oostpool de conclusies van een tweede onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap. ‘Er zijn veel mensen beschadigd en dat rekenen wij onszelf aan’, schreef de Raad vandaag in een officiële reactie.

Twee weken geleden kwamen de conclusies naar buiten van een nieuw onderzoek naar Toneelgroep Oostpool. Aan de hand van 53 meldingen constateerde dat rapport een patroon van grensoverschrijdend gedrag bij de directie en een cultuur van angst waarbinnen dat gedrag kon plaatsvinden. Artistiek leider Marcus Azzini werd vooral seksueel grensoverschrijdend gedrag verweten en voormalig zakelijk leider Ruud van Meyel intimidatie, pesten en machtsmisbruik.

Ook over de Raad van Toezicht waren de onderzoekers kritisch. De Raad ‘wordt door vaste medewerkers en freelancers niet gezien als gesprekspartner waar het gaat om problemen die werden ervaren’.

De Raad van Toezicht laat vandaag weten de conclusies van het rapport volledig te onderschrijven en direct met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Begin deze maand werd al bekend dat Azzini definitief bij het gezelschap moet vertrekken. De huidige zakelijke directeur gaat, samen met de Raad van Toezicht, de interim artistieke leiding, de personeelsvertegenwoordiging en de subsidiënten, een nieuwe invulling van de artistieke leiding onderzoeken. De interim artistieke leiding van Oostpool, die in juni 2020 werd aangesteld, heeft aangegeven in tussentijd haar rol te willen blijven vervullen.

Bij de Raad van Toezicht zelf vertrekt voorzitter Karen Verkerk. De Raad laat het aan de nieuwe nog te werven voorzitter om het besturingsmodel en de samenstelling te verbeteren.

De komende periode zal Oostpool volgens de Raad van Toezicht eveneens veel tijd besteden aan nazorg en in gesprek gaan met de mensen die bij en voor Oostpool werken en gewerkt hebben. Vice-voorzitter Rinske van Heiningen: ‘Met de huidige directie zullen we er alles aan doen om te leren van deze ingrijpende periode om met alle betrokkenen te werken aan een open, transparante en veilige werkomgeving binnen Oostpool voor alle vaste, flexibele medewerkers en stagiairs.’

Dit tweede onderzoek kwam tot stand na felle kritiek op een eerder klachtonderzoek en de afhandeling ervan door de Raad van Toezicht. Azzini mocht toen nog aanblijven.

Worstel je met een ervaring van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, agressie of geweld in de sector? Neem contact op met de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in podiumkunsten-, televisie- en filmsector.