Toneelgroep Oostpool combineert in theaterseizoen 2015-2016 nieuwe stukken met klassiek repertoire. Het programma wordt gekenmerkt door ‘persoonlijk geëngageerd theater dat de kracht en kwetsbaarheid van de mens met de toeschouwer deelt’.

Joeri Vos bewerkt en regisseert Shakespeares politieke tragedie Richard III met Pauline Greidanus, Roland Haufe en Romana Vrede. Opnieuw werkt Vos samen met muzikant Bastiaan Wotjer, die ook betrokken was bij Oerolproductie Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? (2014).

Artistiek leider Marcus Azzini maakt met schrijfster Hannah van Wieringen een eigen versie van Wedekinds tragedie Lulu voor de grote zaal. De titelrol wordt gespeeld door Kirsten Mulder. Lulu gaat over het donkere verlangen van de mens om de ander te bezitten, over de hunkering om te domineren en de destructie waartoe dit kan leiden. De cast bestaat behalve Mulder uit Marisa van Eyle, Kees Hulst, Martijn Nieuwerf, Benja Bruijning, Teun Luijkx en Jelle de Jong.

Eric de Vroedt regisseert Fresh Young Gods, het tweede deel van het drieluik Goede bedoelingen. Onder anderen Rick Paul van Mulligen, Bram Coopmans en Mariana Aparicio Torres vertegenwoordigen hierin de financiële elite die proberen een zakelijk en politiek fiasco te voorkomen. Het eerste deel van het drieluik, De onrendabelen van Joeri Vos, gaat komend seizoen op tournee door Nederland, net als They are Just Kids van Marcus Azzini.

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot gaan opnieuw de samenwerking aan met Susanne Kennedy. Samen maken ze een bewerking van Claudio Monteverdi’s opera Orfeo, een coproductie van de Ruhrtriennale, Kaleidoskop, Berliner Festspiele en Toneelgroep Oostpool. De productie is vanaf 20 augustus onder andere op de Ruhrtriennale en de Berliner Festspiele te zien op. In een labyrintische kolenmenginstallatie in het Duitse Essen creëren ze een individueel begaanbaar parcours, waarin het publiek in kleine groepen langs Orpheus’ poging om Eurydice terug te winnen wordt geleid.

Onder de vlag van Oostpool Jong maakt Sarah Moeremans samen met Joachim Robbrecht een bewerking van het abele spel Vanden Winter ende vanden Somer. Timothy de Gilde maakt in het voorjaar Bromance (15+) en Het lijden van de jonge Werther.

Vanaf theaterseizoen 2015-2016 krijgt Toneelgroep Oostpool een nieuwe huisstijl, ontworpen door Hugo Naber en Krista van der Niet. Naber is werkzaam als art director en ontwerper, van der Niet is freelance fotografe.

Foto Roland Haufe en Romana Vrede in Richard III: Krista van der Niet