Toneelgroep Oostpool presenteert in september de Nederlandse première van het nieuwste stuk van de Amerikaanse toneelschrijver Tony Kushner: The Intelligent Homosexual’s Guide to Capitalism and Socialism with a Key to the Scriptures or iHo. Marcus Azzini zal de tekst uit 2009 regisseren. Eerder maakte hij ook al Kushners internationale theaterhit Angels in America, waarvoor de auteur de Pulitzer Prize ontving.

In The Intelligent Homosexual’s Guide to Capitalism and Socialism with a Key to the Scriptures or iHo denkt de zeventigjarige Gus Marcantonio (Hans Dagelet) dat hij lijdt aan Alzheimer, maar in feite herkent hij zich niet meer in de wereld. De titel is geïnspireerd op George Bernard Shaws The Intelligent Woman’s Guide to Socialism and Capitalism en Mary Baker Eddy’s Science and Health with Key to the Scriptures.

Volgens Oostpool is het toneelstuk zo rijk als de titel lang is. ‘Aan de keukentafel van de familie Marcantonio komen eigentijdse kwesties samen: idealisme, religie, alternatieve gezinsvormen, migratie en euthanasie.’ Ook Jacqueline Blom, Tibor Lukács en Rick Paul van Mulligen spelen mee in de voorstelling.

Als artistiek leider zal Azzini komend seizoen bij Oostpool ook een Romeo en Julia regisseren, in een bewerking van de jonge theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Jeroen De Man maakt in samenwerking met Het Nationale Theater Kinderen van Judas, fantasy over een vampier met een burn-out. Schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans gaan op zoek naar een Robin Hood anno nu.

Foto: Krista van der Niet