Het theatraal concert schräg/strich, dat het Nederlandse Oorkaan maakte in een samenwerking met de Salzburger Festspiele, is genomineerd voor de Young Audiences Music Awards 2022 in de categorie ‘Best Small Ensemble’. De YAMawards zijn internationale onderscheidingen voor de beste muziekproducties voor jong publiek. Oorkaan werd al vijf keer eerder genomineerd voor de prijs, die het jeugdmuziekgezelschap drie keer ook effectief won. 

schräg/strich ging op 4 augustus 2021 in première in het Salzburg Museum tijdens de Salzburger Festspiele. Het was het debuut van Oorkaan-regisseur Caecilia Thunnissen op het gerenommeerde muziektheaterfestival. Volgens de Salzburger Nachrichten vond ze op de strijkkwartetten van Mozart en Debussy ‘spannende en steeds opnieuw komische scènes zonder woorden’.

De YAMawards eren creativiteit en innovatie op het gebied van muzikale producties voor een jong publiek, van over de hele wereld, gecreëerd door professionele ensembles van alle vormen. De jury bestaat uit journalisten en vertegenwoordigers van internationale operahuizen en concertzalen.

Oorkaan won eerder een YAMaward met Kriebel (tevens een regie van Thunnissen) in 2020, Glimp in 2015 en Skyggespill in 2018 met het Noors Kamer Orkest.

Dit jaar nemen Oorkaan/Salzburger Festspiele het in de categorie ‘Best Small Ensemble’ op tegen het Belgische collectief Down the rabbit hole (Babelut Parcours ZIMZUM) en Zonzo Compagnie (roundABOUT #1 Tsubasa Hori) en het Franse M’lart production (Oum Pa Pa!).

Op 18 oktober 2022 worden de winnaars van de verschillende categorieën bekend gemaakt tijdens de YAMawards Ceremony in het Belgische Brugge. Via de website yamawards.org kan gestemd worden op de publieksfavoriet.

Foto: Erika Mayer