Koninklijk Theater Carré gaat reorganiseren. Tijdelijke contracten worden veelal niet verlengd en met een aantal medewerkers is het theater in gesprek over beëindiging van dienstverband. Om hoeveel contracten het precies gaat, is nog niet duidelijk. 

Volgens directeur Madeleine van der Zwaan levert de coronacrisis Carré ‘immense verliezen’ op, waardoor de organisatie noodgedwongen aanzienlijk zal moeten krimpen. ‘Onze inkomsten zijn per 13 maart volledig weggevallen. Met de huidige regelgeving hebben wij ongeveer 70 procent van de stoelen leeg. Bij een ‘uitverkocht’ huis zijn max 500 van de 1754 stoelen bezet.’

Het theater verwacht dat het zeker heel 2020 en een groot deel van 2021 met de anderhalvemeter-maatregel te maken zal hebben. Ook een tijdelijke aanscherping of lockdown sluit Van der Zwaan niet uit. ‘Pas als er een breed verspreid vaccin is, verwachten we weer op normale capaciteit te kunnen draaien.’

Begin augustus maakte het theater bekend dat het 36ste wereldkerstcircus in Carré wordt uitgesteld tot 2021.

Carré ontvangt geen exploitatiesubsidie en is daarom volledig afhankelijk van omzet van kaartverkoop en horeca. Het theater laat weten niet verder te kunnen zonder te reorganiseren, maar ook niet zonder extra financiële steun.

Vorige week werd bekend dat Amerpodia, de organisatie achter de Amsterdamse cultuurhuizen Compagnietheater, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Felix Meritis, de helft van het personeel ontstaat.

Foto: Nathan Reinds