Toneelspeler Benny Claessens moet vertrekken bij NTGent. De acteur wordt ontslagen wegens ‘interne management redenen’, laat Luc Van den Bossche, voorzitter van de Raad van Bestuur, weten. Na Steven Van Watermeulen, die overstapt naar Toneelgroep Amsterdam, is het de tweede acteur die het ensemble van NTGent verlaat.

Over het vertrek van Claessens wil bestuursvoorzitter Van den Bosche weinig kwijt. Het heeft in ieder geval niet te maken met artistiek functioneren. ‘Hij is uitermate begaafd en talentrijk.’ Volgens de Vlaamse krant De Standaard zou er sprake zijn van spanningen binnen de acteursgroep. Claessens stapt meteen uit het ensemble, maar blijft spelen in lopende producties.

Tegelijk met het ontslag van Claessens maakte NTGent gisteren bekend dat Johan Simons een jaar eerder vertrekt dan gepland. Hij kondigde vorige maand al aan in september 2018 te vertrekken. Dat wordt nu  september 2017. ‘Een samenloop van omstandigheden’, verklaart Van den Bossche. Simons kon door zijn vele buitenlandse opdrachten niet genoeg meer aanwezig zijn voor de dagelijkse leiding in Gent. Naast artistiek directeur van NTGent, bekleedt hij dezelfde functie ook in Bochum en bij de Ruhrtriennale, en dan heeft hij ook nog een rol bij Theater Rotterdam. Daarnaast werd twee weken geleden bekend dat de Gentse schouwburg komend seizoen grondig verbouwd wordt en het gezelschap daardoor een stuk minder producties kan uitbrengen.

Tegelijkertijd met het nieuws over Claessens, Simons en Van Watermeulen, werd bekend dat ook hoofd communicatie ontslagen wordt, volgens Van den Bossche wegens tegenvallend functioneren. De Standaard concludeert vandaag dat het Gentse stadstheater ‘in een diepe, existentiële crisis’ beland is. Op zijn blog zegt theaterjournalist Guido Lauwert dat ook andere acteurs willen vertrekken. Van den Bossche zegt daarover niets gehoord te hebben. Verschillende acteurs, waaronder Wim Opbrouck en Bert Luppes, zouden onlangs tegen hem persoonlijk gezegd hebben te willen blijven.

NTGent is een van de weinige Vlaamse gezelschappen dat nog een acteursensemble vast in dienst heeft. Volgens Van den Bossche is het de bedoeling om dat vaste ensemble te behouden. Wel wil hij in de toekomst gaan inzetten op verjonging.