Op vrijdag 12 maart onthult demissionair minister van cultuur Ingrid van Engelshoven het schilderij Rufus Collins, dat gemaakt is door beeldend kunstenaar Brian Elstak. Het portret van de Amerikaanse theaterpionier wordt toegevoegd aan de portrettengalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam. Ook krijgt de minister de maart-editie van Theaterkrant Magazine aangeboden, die onder gasthoofdredactie van The Need for Legacy werd samengesteld.

De onthulling van het schilderij maakt deel uit van het programma waarin stichting The Need for Legacy stilstaat bij de rijke en veelkleurige geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten. The Need for Legacy is gevormd door een jonge generatie theatermakers van kleur die zich inzetten voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. In samenwerking met ITA wordt de komende vijf jaar een aantal schilderijen van makers van kleur toegevoegd aan de uitgebreide portrettengalerij van de schouwburg. Daarmee willen de organisaties ‘het bewustzijn vergroten dat onze theatergeschiedenis veelkleuriger is dan we denken. De zichtbaarheid, representatie en erkenning van deze geschiedenis is essentieel voor de betrokkenheid van de theatermakers en -bezoekers van nu en die van de toekomst’, aldus ITA in Theaterkrant Magazine.

Het evenement wordt gemodereerd door Naomi van der Linden en kan op 12 maart vanaf 19:00 uur gratis gevolgd worden via de website van ITA.

beeld Brian Elstak