Ook dit jaar geen Matthäus-Passion in Naarden en ook op de grootse passiespelen in Tegelen is het nog even wachten. We moeten het deze Pasen opnieuw met online alternatieven doen, die inmiddels gelukkig talrijk zijn. Hieronder onze tips met thuiskijkmogelijkheden voor het Paasweekend. 

1. Passieconcert van het Residentie Orkest
Het Koperensemble van het Residentie Orkest speelt vanuit de Haagse Nieuwe Kerk werken van onder anderen Tomasi (‘Liturgiques’), Bach (‘Air’ uit Suite nr.3), Bruckner (‘Ave Maria’), Rachmaninov (‘Prelude in cis klein’) en Taksmitsu (‘Garden Rain’). De composities verklanken samen de sfeer en betekenis van de door Lex Bohlmeijer gelezen zeven laatste woorden van Christus aan het kruis. Het orkest staat onder de leiding van Joost Geevers.
1 april om 20.00 uur.
Gratis livestream via de website van het Residentie Orkest.

2. De Passie van Flint
Online muziekspektakel combineert de muziek van Johann Sebastian Bachs Matthäus-Passion met Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar. In Theaterzaal Flint spelen de solisten Ruud van Overdijk, Jorginho Paunussa, Bastiaan Sparnaaij, Rick Zwart, Eline Welle, Mónica Monteiro en Rob Hoogenboom en in het livemuziekcafé Miles zijn er gastoptredens van Emily H. & the Blues Explosion, Fabrizio Quissanga & band en BRICKED OUT. Het spektakel is onderdeel van ‘Connecting Lights’, een initiatief dat Amersfoortse culturele instellingen verbindt rondom tijdens het Paasweekend.
2 april om 20.15 uur en 4 april om 15.00 uur.
Gratis livestream via de website van Flint.

3. Passie van nu van World Opera Lab
In zeven muzikale talen vertellen de makers het verhaal van de wereld van nu; onze verschillen en hoe we elkaar de hand rijken. Zo wordt bijvoorbeeld ‘Erbarme dich’ begeleid door een Arabische ud en gaat ‘Aus Liebe’ in een muzikale dialoog met Indiase raga’s. Onder meer Sinan Vural, Aylin Sezer, Chetna Sahni Seghal en de ud-speler Haytham Safia doen mee. Margriet Prinssen schreef in haar recensie voor Theaterkrant: ‘Het is oprecht en ontroerend, en multicultureel in de meest letterlijke betekenis van het woord; onnadrukkelijk wordt de diversiteit van de samenleving getoond. Passie van nu verdient het om uit te groeien tot een nieuwe traditie.’
2 april om 20.30 uur.
Kaarten voor de livestream (€ 00,00 – 1,50) via de website van World Opera Lab.

4. Jesus Christ van RooxLive
 Vajèn van den Bosch, René van Kooten, Milan van Waardenburg, Wart Kamps en Steven Roox zingen ‘heilige songs’ uit de musicalklassiekers ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Sister Act’ en ‘Les Misérables’. De solisten worden gesteund door een koor van laatstejaarsstudenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten uit Tilburg en staan onder de muzikale leiding van Bernd van den Bos.
3 april om 17.00 uur.
Kaarten voor de livestream (€ 12,50) via de website van RooxLive.

5. The Silicon Passion en The Silicon Paaspreek van Theater Kikker en SETUP
In de Matthäus Passion sterft Jezus als ‘godslasteraar’ aan het kruis. Als hij later toch de zoon van God blijkt te zijn, blijft de mensheid met een schuldgevoel achter. Zo gebeurt het vaker met het zondebok-mechanisme volgens het Utrechtse medialab SETUP: ‘het lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het niets opgelost’. Het medialab onderzocht met zeven makers de rol van de zondebok en ontwikkelde een nieuwe versie van het paasverhaal met niets minder dan Big Tech in de hoofdrol.
The Silicon Passion is op 2 april om 20.00 uur. The Silicon Paaspreek op 4 april om 12.00 uur.
Kaarten voor de livestream (€ 7,50, combiticket € 10,00) via de website van Theater Kikker.

6. De vrouw van Pilatus van Thijs Borsten Producties
Een muzikale vertelling met klassieke muziek, kleinkunst en improvisatie over het lijdensverhaal door de ogen van de vrouw van Pontius Pilatus. In het lijdensverhaal blijft zij een onderbelicht karakter. Na een droom verzocht ze haar man om Jezus niet uit te leveren aan de Joden. Wie is deze vrouw en wat bewoog haar tot dit verzoek? Aan de hand van deze vraag hebben Henriette Feith (sopraan) en David van Ooijen (theorbe) een intiem online alternatief voor de Matthäus-Passion gemaakt met een tekst van Imme Dros, die voorgedragen wordt door Dieuwertje Blok.
2 en 3 april om 9. 00 uur en om 17.00 uur.
Kaarten voor de livestream (€ 10,00-12,50) via de website van de Lieve Vrouw.

7. Eitje (3+) van Maas theater en dans
Deze kindervoorstelling uit 2016 gaat over de saaiste actiefiguren ooit: een saai eitje streng bewaakt door twee oersaaie suppoosten in een museum. En net als het zo saai begint te worden dat je in slaap valt, zitten we midden in een achtervolging. De productie is ontstaan onder de regie van Willemijn Zevenhuijzen en wordt gespeeld door Lisa Groothof en Dwayne Toemere. Dick van Teylingen noemde Eitje in een recensie voor Theaterkrant ‘een erg grappige, compacte levendige voorstelling; een heerlijk halfuurtje CKV voor kleuters. Aangekondigd voor kinderen van drie en ouder, maar kinderen van acht zullen er ook veel plezier aan beleven. Net zoals ouders trouwens.’
5 april om 11.00 uur en om 15.00 uur.
Kaarten voor de livestream (€ 5,00) via de website van Maas.

8. The New Gospel van Milo Rau
De artistiek directeur van het Belgische stadstheater NTGent maakte een film over het leven van Jezus, met in de hoofdrol de Kameroense activist Yvan Sagnet. Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Dit waren onder meer de vragen die Milo Rau en zijn team bij het maken van deze film zich stelden. Internationale recensies zijn lovend en afgelopen vrijdag werd de film in Zwitserland tot de documentaire van het jaar benoemd. Evelyne Coussens schreef in haar recensie voor Theaterkrant: ‘Milo Rau is niet naar Matera gekomen om de sociale problemen daar op te lossen, maar om een film te draaien. Hij mikte bijgevolg niet op sociale verandering daar, maar wel, zoals de meeste kunstenaars doen, op impact hier – bij mij, als kijker, in mijn bewustzijn, in mijn hart. In dat opzet is The New Gospel met verve geslaagd.’
Te zien via Picl (€ 4,99 – 8,50).

9. Meezing Hallelujah van de Nederlandse Reisopera
Afgelopen maand hebben meer dan zeshonderd amateurzangers thuis het koorstuk Hallelujah uit Händels Messiah ingestudeerd, met hulp van oefenvideomateriaal van dirigent Klaas-Jan de Groot en koorleden van Consensus Vocalis. 175 zangers hebben daarna een video, foto of mp3 van zichzelf ingestuurd als bijdrage aan een gezamenlijke videoclip. Ook de kinderen uit het Reisopera Kinderkoor en musici uit het Amsterdamse VU-Orkest zijn daarin te zien. De Reisopera hoopt op 4 april mensen te motiveren en de kans te geven om vanuit thuis mee te zingen.
4 april om 9.00 uur wordt de videoclip via de website, social media, YouTube- en Vimeokanalen van de Nederlandse Reisopera gedeeld.

Foto: Passie van Nu van World Opera Lab, Nichon Glerum