Tineke Schouten en Joris Schiks zijn gelauwerd met de Oeuvreprijs 2013 Cabaret en Kleinkunst. De onderscheiding, een gegoten bronzen leeuw, is een initiatief van het Schiller Theater Place Royale in Utrecht. Schiks nam de prijs in ontvangst tijdens het Utrechtse Uitfeest op 1 september, de start van het culturele seizoen. Schouten kon niet aanwezig zijn.

Liedjesschrijver Joris Schiks stond samen met cabaretier Hennie Oliemuller aan de wieg van het Utrechts cabaret in de jaren zestig van de vorige eeuw. Zijn carrière omspant meer dan vijftig jaar, waarin hij voornamelijk in kleine Nederlandse en Duitse theaters te zien is geweest. Eind 2013 brengt hij een nieuwe cd uit. De jury noemt zijn oeuvre belangwekkend, uniek en vol diepgang.

Tineke Schouten startte haar cabaretcarrière op zeventienjarige leeftijd in het huidige Schiller Theater Place Royal. Kenmerkend zijn haar typetjes en parodieën op bekende persoonlijkheden. In 2005 vierde ze haar vijfentwintigjarig jubileum en werd ze geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Momenteel toert ze door het land met Moet niet gekker worden.

Volgens de jury hebben beide winnaars fantastisch werk verricht voor de kleinkunst en het cabaret in Nederland. Hoewel de Utrechtse herkomst van beide winnaars anders doet vermoeden heeft de Oeuvreprijs een landelijke werking.

Foto: Tineke Schouten in Moet niet gekker worden