Anne Teresa De Keersmaeker en Christoph Marthaler worden bekroond met een Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië, een oeuvreprijs voor hun bijdrage aan respectievelijk de dans en het theater. De Frans-Griekse componist Georgis Asperghis ontvangt de Gouden Leeuw in de categorie muziek. De prijzen worden op 27 juni uitgereikt in Venetië.

Regisseur Virgilio Sieni, die de prijs aan De Keersmaeker toekende, noemt de Vlaamse danseres en choreografe ‘een leidend figuur op het gebied van de Belgische en Europese dans sinds de jaren tachtig’. Na de uitreiking op 27 juni danst De Keersmaeker Fase, four movements to the music of Steve Reich, haar allereerste choreografie uit 1982.

Christoph Marthaler wordt door regisseur Àlex Rigola geroemd vanwege zijn zoektocht naar een eigen taal en voor zijn intelligente gevoel voor humor waarmee hij tragedie, drama en komedie samenbrengt. Ook roemt hij Marthalers vaste decorontwerper Anna Viebrock, volgens hem ‘een van de beste vormgevers in de theatergeschiedenis’.

Foto Anne Teresa De Keersmaeker: Anne Van Aerschot