Het Nieuw Utrechts Toneel opent in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een politieke belcentrale: De Andere Stem. De hulplijn koppelt de beller aan een theatermaker en samen gaan zij het gesprek aan over de komende verkiezingen.

Kiezers kunnen het NUT bellen voor ‘stemtwijfels, afwijkende meningen, politieke vragen, activistische gevoelens, partijprogramma’s, gedachten uitwisselingen en meer’. Het gezelschap zal ‘meedenken, meezoeken, onze mening geven, vragen stellen, je helpen en meer’. Ze beloven daarbij geen gedachtengoed op te leggen, ‘maar wel te prikkelen en uit te dagen’.

Onder meer Mariëlla van Apeldoorn, Greg Nottrot, Jordy Roeten en Jibbe Willems werken mee. De makers van het NUT laten weten zich als mens én kunstenaar betrokken te voelen bij de verkiezing van 17 maart. Hun werk is gericht op het reflecteren en bevragen van de wereld waarin de mensen samenleven. Het politieke systeem geeft onder meer vorm aan onze samenleving, wat het volgens NUT belangrijk maakt om samen met het publiek na te denken ‘over waarom je stemt, hoe je stemt en hoe je dat kunt koppelen aan je eigen wereld en de toekomst’.

Via het project hoopt het NUT gesprekken te voeren met zowel mensen die ‘anders denken, hetzelfde denken, als niet weten wat ze moeten denken’. ‘Wij denken dat als je gaat stemmen, je niet mag vergeten dat je niet alleen bent, dat we voor en met elkaar stemmen. Dat we samen een toekomst vormgeven.’

De Andere Stem is op het nummer 085-0410315 te bereiken op maandag 8 tot en met vrijdag 12 maart, elke middag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto: De grens van Het Nieuw Utrechts Toneel, Bas Duijs