Maas theater en dans en Opera Zuid kunnen beiden rekenen op een financiële garantstelling voor 30.000 euro van het Nationaal Theater Fonds (NTF). Dat maakte fondsoprichter en bestuursvoorzitter Albert Verlinde bekend. Het Nationaal Theater Fonds wil hiermee theaterproducties in de regio mogelijk blijven maken.

Alleen op de wereld van Maas theater en dans en Carmen van Opera Zuid zijn de eerste twee voorstellingen die een financiële garantstelling van het fonds ontvangen. Verlinde lanceerde het Nationaal Theater Fonds in december 2012 nadat hij constateerde dat gezelschappen om financiële redenen steeds minder met grootschalige producties door het land kunnen reizen. Met het fonds wil Verlinde het cultureel aanbod in de regio behouden en versterken. Het geld is afkomstig van donateurs.

Opera Zuid en Maas behoren tot de acht gezelschappen die voor 1 januari 2013 een aanvraag indienden. De beoordeling was in handen van een onafhankelijke selectiecommissie bestaande uit Miranda van Kralingen, Gijs de Lange, Maria van Loon, Eddy Habbema en Hanneke Rudelsheim. Opvallend is dat Van Kralingen directeur is bij Opera Zuid, maar daar heeft de commissie volgens het NTF rekening mee gehouden door haar niet te betrekken bij de beoordeling van de aanvraag van Opera Zuid.

‘Door onze garantstelling kunnen deze gezelschappen door het hele land reizen en in de verschillende regio’s hun voorstelling laten zien. Hierdoor kan het publiek ook in hun eigen stad en provincie naar het theater,’ aldus Verlinde. Hij hoopt met een bekende titel als Carmen behalve het bekende operapubliek ook een nieuwe doelgroep aan te spreken. Carmen zal veertien keer te zien zijn in dertien verschillende theaters en gaat op 15 november 2013 in Maastricht in première.

Maas speelt Alleen op de wereld vanaf 19 januari 2014 in 21 theaters door het land en 41 keer als schoolvoorstelling. Volgens Verlinde is het bekende verhaal, gebracht in een combinatie van theater, dans, circus, muziek en video, een geschikte manier om kinderen voor het eerst met theater in contact te laten komen.

(Wild thing – Maas theater en dans, foto: Phile Deprez)