Na het negatieve advies dat de Raad voor Cultuur maandag uitbracht over het verzoek van Noord Nederlandse Dans om te worden opgenomen in de Basisinfrastructuur, heeft de instelling besloten haar activiteiten per 2013 te stoppen.  Het bestuur en de directie van NND hebben de circa 25 medewerkers en freelancers over deze  consequentie van het advies ingelicht.

De afgelopen vijftien jaar heeft Noord Nederlandse Dans jaarlijks twee dansproducties gespeeld, zowel op nationale als op internationale podia. Eerst onder artistieke leiding van Itzik Galili en sinds 2009 onder Stephen Shropshire. Ook besteedde de organisatie veel aandacht aan talentontwikkeling en educatie. Jaarlijks ontving het gezelschap ruim een miljoen euro subsidie van het Rijk. Hoewel het advies van de Raad voor Cultuur  positief is over de artistieke kwaliteit van het gezelschap, de talentontwikkeling en educatie, ziet de Raad onvoldoende groei in het publieksbereik en de eigen inkomsten.

‘Alle geplande voorstellingen, de City Series, waarmee NND dit seizoen afsluit in Groningen, de nieuwe voorstelling Landslide die vanaf oktober op tournee gaat en het afsluitende Wintergala in december, gaan gewoon door,’ aldus zakelijk directeur Brigitte De Goeij. ‘Als gevolg van dit advies is onze Landslide-tour wel meteen een afscheidstournee geworden. Het zijn de laatste voorstellingen die het publiek nog van Noord Nederlandse Dans kan zien. Het Wintergala, op vrijdag 14 december, is onze allerlaatste voorstelling.’

(foto: Karel Zwaneveld)