Gil Gomes Leal, Roshanak Morrowatian en Cherish Menzo zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2020, een stimuleringsprijs voor jonge choreografen die nog geen structurele subsidie ontvangen. Nastaran Razawi Khorasani, Anne-Beth Schuurmans en Ryan Djojokarso maken kans op de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020. De winnaar wordt in de week van 1 oktober bekend gemaakt tijdens de vanwege corona online editie van de Nederlandse Dansdagen.

De Nederlandse Dansdagen nodigde afgelopen maanden liefhebbers en professionals uit het Nederlandse dansveld uit om veelbelovende choreografen voor deze stimuleringsprijzen voor te dragen. De genomineerden presenteren begin september hun artistieke plannen voor nieuw werk aan commissies, die vervolgens in beide categorieën een winnaar kiezen. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van 10.000 euro, dat gebruikt kan worden om nieuw werk te initiëren en te ontwikkelen, waarvan het nadrukkelijk de bedoeling is dat het volgend jaar tijdens het festival in première kan gaan.

De commissies staan onder leiding van festivaldirecteur Ronald Wintjens en bestaan dit jaar bij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen uit Helmy Koolen, Hicham Khalidi, Alida Dors, Hans Tuerlings en Jop Vermeesch en bij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek uit Wendy Lubberding, Rinus Sprong, Stefan Ernst, Janneke Schmeitz en Josephine van Rheenen.

De nieuwe voorstellingen van de prijswinnaars van vorig jaar, Connor Schumacher en Cecilia Moisio, gaan virtueel in première tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen Digitaal, dat van 1 tot en met 8 oktober digitaal plaatsvindt.

Foto Jezebel van Cherish Menzo (2019): Annelies Verhulst