Choreografen Cecilia Moisio, Giulio D’Anna en Melissa Ellberger zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013. Deze jaarlijkse en landelijke prijs van 12.000 euro, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, heeft het ondersteunen van choreografietalent als doel. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen heeft op basis van voordrachten uit het veld de genomineerden gekozen.

Volgens de programmaredactie maakt Cecilia Moisio de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling door, goed zichtbaar in haar nieuwste voorstelling Juxtapose. Moisio’s werk is persoonlijk en geëngageerd en daagt het publiek uit zich te positioneren. Haar signatuur tekent zich steeds duidelijker af en staat voor eigenzinnig, explosief, onontkoombaar en tot in detail uitgewerkt. Giulio D’Anna brengt maatschappelijke thema’s als vanzelfsprekend dicht bij je hart. Hij weet ideeën, gedachten en herinneringen te vertalen naar de specifieke kwaliteiten van dans: het lichaam, de ruimte, de tijd. Een maker die vanuit een lichte insteek danstheater weet te maken, dat persoonlijk is, maar tegelijkertijd universele thema’s aansnijdt. En Melissa Ellberger valt op door haar solo’s en duetten. Krachtig ontvouwen de beelden zich in haar werk. Beelden die nooit stilstaan en altijd dynamisch blijven. Deze choreografe weet een eigen wereld te scheppen, die tegelijkertijd ongrijpbaar en invoelbaar is.

In september presenteren de genomineerden hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. Tijdens de zestiende editie van de Nederlandse Dansdagen op 4, 5 en 6 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

De programmacommissie zal na dialoog met de drie makers de winnaar kiezen. Het doel van deze opzet is jonge makers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun kunstenaarschap én hun cultureel ondernemerschap. Het festival biedt hem of haar artistieke begeleiding bij de uiteindelijke creatie, en ook de ondernemers van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht ondersteunen waar mogelijk de winnaar op praktisch gebied.

Eerdere winnaars waren onder anderen Joost Vrouenraets (2008) Erik Kaiel (2009), Muhanad Rasheed (2010) en Joeri Dubbe (2011). De voorstelling Coffee & cigarettes #3 van Alida Dors, de winnares van vorig jaar, gaat op zaterdag 5 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première in de SAM Decorfabriek.

Foto: Jamain Brigitha