De nominaties voor de Dans Publieksprijs, een initiatief om danspubliek een stem te geven, zijn bekendgemaakt. De prijzen voor beste danser en beste choreografie worden uitgereikt in de categorieën gesubsidieerd gezelschap en vrije productie. Ook zal de organisatie een Oeuvreprijs toekennen en kiezen critici uit de ingezonden nominaties de winnaar van de Critics’ Choice.

Onder de genomineerde dansers bevinden zich Imre en Marne van Opstal (resp. NDT2 en NDT1), Michaela DePrince (Junior Company), Truus Bronkhorst (She was a visitor) en Davide Cocchiara (The red piece). Genomineerde choreografieën zijn onder andere Kilar (Lucinda Childs/Introdans), Naked lunch (Club Guy & Roni), Bull’s eye (Project Sally) en Meisje loos (Susanne Marx). De prijzen bestaan uit een award gesigneerd door choreografen Hans van Manen en Jiří Kylián.

Vijfentwintighonderd dansliefhebbers maakten in januari hun favoriete danser of voorstelling bekend, waaruit een shortlist met genomineerden is samengesteld. Tot en met 12 februari kan het publiek stemmen op de website van de Dans Publieksprijs.

De uitreiking van de prijs voor Danser 2013 en Choreografie 2013 vindt plaats na de opname van het televisieprogramma NTR College Tour, waar danseres Michaela DePrince te gast zal zijn. Op 14 februari worden de Oeuvreprijs en de Critics’ Choice uitgereikt bij de voorstelling Rotunda tijdens Holland Dance Festival in Den Haag.

De Dans Publieksprijs is een initiatief van Proz Media in samenwerking met Danspubliek.nl en Cultureel Persbureau. In 2013 vond de prijsuitreiking plaats op de slotavond van het CaDance Festival in het Korzo Theater in Den Haag en in 2012 tijdens de So You Think You Can Dance-theatertour in het RAI-theater in Amsterdam.

(Michaela DePrince – Junior Company, foto: Emma Kauldhar)