De toneeltekst Everybody happy!? van Peter De Graef is genomineerd voor de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). Gedurende vijf jaar wordt er jaarlijks een theatertekst voor de prijs genomineerd. Peter De Graef is de eerste kanshebber.

De vijfkoppige jury spreekt van ‘een wrang maar actueel stuk, dat vol spanningen naar het einde toe is gebouwd en ook ruimte laat voor humor in de ellende.’ Ook roemt ze de levendigheid van de dialogen. De jury bestaat uit Geert van Istendael (schrijver en dichter), Anne Marie Musschoot (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur en algemene literatuurwetenschap), Georges De Schutter (secretaris KANTL), Erik Vlaminck (roman- en theaterauteur) en voorzitter Patrick Lateur (dichter).

De Prijs voor Podiumteksten wordt in 2017 toegekend. De KANTL heeft in totaal vijf verschillende prijzen in het leven geroepen die eens in de vijf jaar worden uitgereikt. Behalve de prijs voor podiumteksten komen ook studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden (2014), poëzie (2015), proza (2016), en essay (2018) aan bod. De vorige Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten ging in 2012 naar Tom Lanoye voor zijn tekst Atropa, de wraak van de vrede.

De KANTL is een organisatie die enerzijds de Vlaamse cultuur en literatuur wil bevorderen, en anderzijds onderzoek doet naar Nederlandse taal, cultuur en literatuur.

(Everybody happy?! – Matzer Theaterproducties, foto: Jean Philipse)