Het Noord Nederlands Toneel opent het nieuwe theaterseizoen in september met een bewerking van het boek De laatkomer van Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen). Hans Dagelet speelt een man die op zijn oude dag besluit om alsnog alles uit het leven te halen. Regisseur Ola Mafaalani gaat hiervoor de samenwerking aan met dansgezelschap Club Guy & Roni en nodigt een grote groep 75-plussers uit als figuranten.

Het NNT heeft in navolging van Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool en het Nationale Toneel als vierde grote gezelschap uit de Basisinfrastructuur zijn seizoensprogramma bekendgemaakt. Behalve De laatkomer staat er nog een andere grotezaalpremière op de planning: De twaalf gezworenen in maart 2015, geregisseerd door Dana Nechustan. Hiermee keert Nechustan terug bij het gezelschap na haar regie van Don Juan uit 2012.

Ook werkt het NNT mee aan een groots locatietheaterproject van nieuw theatergezelschap ODD Continent, Homebody. Colin Benders (Kyteman) verzorgt de muziek, Remi Wörtmeyer (Het Nationale Ballet) de choreografie en Ola Mafaalani de artistieke ondersteuning. De multidisciplinaire voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige toneeltekst van Tony Kushner (auteur van Angels in America, dat in het nieuwe seizoen door Toneelgroep Oostpool wordt gespeeld). Monic Hendrickx speelt de hoofdrol als NNT-gastactrice.

In De Machinefabriek in Groningen zijn in het nieuwe seizoen twee kleinezaalpremières te zien. NNT-acteur Peter Vandemeulebroecke speelt er in december Stereotypografilologica en Marcel Hensema maakt na Mijn Ede opnieuw een volledig Gronings gesproken voorstelling met Mijn tweede in januari 2015.

Mimespeler Jochem Stavenuiter is vanaf het nieuwe seizoen vast ensemblelid. Hij herneemt de grotendeels autobiografische monoloog Eleonora van mimetheatergroep Bambie tijdens Noorderzon 2014. Fellini is opnieuw te zien op 5 en 6 september op het Theater Festival in Amsterdam en op 12 september in de Stadsschouwburg Groningen. Ook worden Mijn Ede en de locatievoorstelling Spring hernomen.

Verder beleeft het jongerenproject Dichterbij zijn vijftienjarig jubileum en regisseert Ola Mafaalani actrice Malou Gorter in Mama van Rik van den Bosch, een korte voorstelling over kindermishandeling die op locatie in onderwijs- en zorginstellingen zal worden gespeeld.

(Campagnebeeld De laatkomer – NNT, foto: Marc de Groot)