Theatercollectief Nineties start Nineties’ Lab, een publieksgericht laboratorium voor online theater. De coproductie met Likeminds, Feikes Huis en Over het IJ gaat in maart van start.

Nineties Productions stelt een divers makersteam samen dat acht weken lang online theater als nieuw medium gaat onderzoeken in een green screen studio op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Alle lab-weken worden afgesloten met een digitale theateravond, waarbij publiek, kunstenaars en artiesten via videobel software samenkomen. Nineties’ Lab moet zo ‘een live geconstrueerde theatrale virtuele clubavond’ worden, ‘een cross-over tussen performance, dans, muziek, poëzie en web-art’.

Afgelopen zomer maakte Nineties al een live online voorstelling, Memento Mori. Anne Maike Mertens, maker bij Nineties, ziet veel kansen en mogelijkheden in het theater met beeldschermen als podium. ‘We kunnen intimiteit creëren met publiek uit Japan, Chili of Tunesië. Via videobellen kunnen we de vierde wand doorbreken, rechtstreeks het publiek aanspreken en echt samen een moment beleven in tegenstelling tot film of YouTube Live. Door decors digitaal te maken en verschillende camera’s te gebruiken zijn de visuele mogelijkheden opeens eindeloos. Het is alsof je in een theater niet alleen ieder decor kan bouwen wat je wil, maar ook nog met de ogen van je publiek kan spelen.’

De live-uitzendingen zijn op 6, 13, 20 en 27 maart en op 3, 10, 17 en 24 april. Meer en info en kaartverkoop via de website van Nineties.

Foto: Yannick Noomen