In het weekend van 7 en 8 mei organiseert het Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) zijn eerste congres. Theaterstudenten en pas-afgestudeerden krijgen er de kans om met elkaar in contact te komen en zich voor te bereiden op het werkveld.

Het congres wordt georganiseerd voor alle theaterstudenten, pas afgestudeerden en theaterwerkers die aan het begin van hun carrière staan uit Nederland en België. Ze kunnen er netwerken, ervaringen uitwisselen en werken aan hun weerbaarheid binnen het theaterwerkveld. Daarvoor zijn er workshops, bijvoorbeeld van een intimiteitscoördinator, panels, activiteiten en zogenoemde ‘Open Spaces’.

Het thema van dit jaar is Samenscholen: ‘Het is een eerste ontmoeting, het is voor iedereen nieuw’, aldus mede-organisator Hanneke van der Paardt. Zeker na de pandemie en het wegvallen van het ITS is de behoefte om contact te leggen met andere studenten en jonge theaterwerkers groot. ‘Veel mensen zijn freelancer en hebben niet echt een ‘thuis’ binnen ons werkveld. Wij willen dat dit congres voor mensen gaat voelen als een anker, waar je je jaarlijks op kan verheugen, waar je je dingen kwijt kunt, mensen echt met elkaar in gesprek gaan en dingen van elkaar kunnen leren.’

Het initiatief komt van twintig alumni en studenten van het Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT), een nieuw netwerk opgezet voor en door studenten en pas-afgestudeerden, om de kloof tussen de scholen en het werkveld te dichten. Ze zetten zich in voor een faire, duurzame, inclusieve en veilige podiumkunstensector. ENT organiseerde eerder dit jaar twee ‘Talks’ over diversiteit.

Voor het congres krijgt ENT (financiële) ondersteuning van de vier grote theaterscholen in Nederland. Ook de Kunstenbond en een aantal theaterfestivals, zoals Festival Cement en Over het IJ Festival, zijn partners.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 april. Kosten: 7,50 euro per dag of 10 euro voor het hele weekend (inclusief gezamenlijk eten). Ook is het nog mogelijk je op te geven als vrijwilliger.