Amsterdam is een nieuwe theatervooropleiding rijker. De deeltijd vooropleiding biedt jaarlijks plaats aan vijftien acteurs, mimespelers en performers tussen de zestien en drieëntwintig jaar, die in dat jaar op een landelijke theaterschool zullen auditeren.

De Theatervooropleiding Amsterdam is een initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, Frascati Theater, Likeminds en het Nederlands Theater Festival/het Amsterdam Fringe Festival. Het project wordt geleid door Peter Eversteijn, sinds 2004 hoofd tableau bij Toneelgroep Amsterdam. Het docententeam wordt de komende weken samengesteld.

Met de opleiding willen de alliantiepartners jong talent klaarstomen voor het landelijke kunstvakonderwijs. Om het curriculum gericht te kunnen aanbieden zal er nauw worden samengewerkt met de verschillende kunstvakopleidingen. De instellingen ondersteunen De Theatervooropleiding Amsterdam onder andere door kosteloos faciliteiten, kennis en mankracht te leveren.

Volgens de vijf is er door de bezuinigingen op kunst en cultuur voor de groep jongeren tussen de zestien en drieëntwintig jaar een tekort aan structurele platforms en ontwikkelingsprogramma’s ontstaan. Deze schakel in de keten van talentontwikkeling vinden ze dusdanig belangrijk dat gezamenlijk is besloten tot het oprichten van een theatervooropleiding.

De audities voor het eerste jaar zijn op 7 en 8 juni. Auditanten dienen uit groot Amsterdam te komen en in het jaar van deelname auditie te zullen doen als acteur, performer of mimer. Meer informatie is te vinden op www.detheatervooropleidingamsterdam.nl.

Foto: Amsterdam Fringe Festival