Technologiebedrijf Guts Tickets heeft een techniek ontwikkeld die ticketfraude bij voorstellingen aan banden kan leggen. Met deze technologie worden de toegangskaartjes gekoppeld aan een smartphone. Het is dan niet meer mogelijk het kaartje voor woekerprijzen door te verkopen.

Ticketvervalsing of fraude waarbij toegangskaarten (door een ticketsite) worden opgekocht en voor veel hogere prijzen worden aangeboden, zijn veelvoorkomende problemen, vooral bij bekende cabaretiers. Het Meldpunt Internetoplichting ontvangt dagelijks ruim honderd meldingen van dit soort misstanden.

Guts Tickets wil de problematiek oplossen met een nieuwe blockchain-technologie. Daarmee worden kaartjes alleen nog maar op smartphones uitgegeven. Dat garandeert de authenticiteit, en bovendien kan een kaartje niet zomaar worden doorverkocht: het blockchain-systeem kan de verkoop blokkeren wanneer de prijs te hoog ligt. Het afgelopen jaar is de technologie getest met kaartjes voor de voorstelling Adem in, adem uit van Jochem Myjer.

In april wordt het systeem ingevoerd bij geïnteresseerde theaters. De technologie moet in de toekomst ook uitkomst bieden aan ticketfraude bij grote popconcerten voetbalwedstrijden. Dit zou nu nog niet kunnen omdat Guts Tickets eerst zijn systeem wil testen en verfijnen bij kleinschaligere optredens.

Wettelijk is er op dit moment overigens niets mis met het doorverkopen van tickets tegen extreem hoge prijzen. Een initiatiefwet van SP en CDA, naar aanleiding van de vele meldingen bij het Meldpunt Internetoplichting, om de doorverkoop van tickets tegen prijzen die hoger liggen dan twintig procent van de oorspronkelijke prijs aan banden te leggen, werd in oktober nog weggestemd in de Eerste Kamer. Het belangrijkste argument daarvoor was dat het niet realistisch zou zijn dat bedrogen bezoekers zelf een dure civiele procedure zouden moeten beginnen.