Het kabinet breidt zijn steun- en herstelpakket voor banen en economie op bepaalde onderdelen verder uit. Dat kondigden ministers Wiebes (EZK), Koolmees (SZW) en Hoekstra (Financiën) vandaag aan. Van eerder geplande versoberingen zien ze af.

Kunsten ’92 zette de belangrijkste regelingen voor de kunst- en cultuursector op een rij:

  • Er komt een regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor mensen die niet in aanmerking komen voor een van de bestaande vangnetten. Via de gemeenten wordt bijgesprongen bij noodzakelijke kosten van bijvoorbeeld zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021.
  • De NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van 2020.
  • De TOZO blijft in de huidige vorm tot 1 april 2021
  • De TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) wordt verruimd. Het subsidiepercentage wordt verhoogd van maximaal 50 procent, naar maximaal 70 procent. Maar het minimale omzetverlies blijft op 30 procent staan, en het maximumbedrag op € 90.000 blijft gehandhaafd.
  • Een andere tegenvaller is dat vijf coronagerelateerde subsidies meegerekend moeten worden in de omzet voor de NOW; dit ondanks herhaaldelijke pleidooien vanuit onder andere de Taskforce culturele en creatieve sector om deze niet mee te rekenen.

Lees hier de samenvatting van de vandaag bekendgemaakte steunmaatregelen.