De culturele sector deed gisteren nieuwe oproepen tot de oprichting van een steunfonds. Veertien grote culturele organisaties stuurden daartoe een brandbrief aan cultuurminister Van Engelshoven en de wethouders cultuur van de vier grote steden. 36 beroepsverenigingen en vakbonden, verenigd in de Creatieve Coalitie, maakten een alarmfilmNa een eerdere brandbrief van meerdere vertegenwoordigende partijen aan de Tweede Kamer blijft een oplossing vooralsnog uit.

De ondertekenaars van de nieuwe brandbrief, onder meer Nationale Opera & Ballet, Internationaal Theater Amsterdam, Nederlands Dans Theater, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, Theater Utrecht en hetZuiderstrandtheater Den Haag, benadrukken opnieuw dat de culturele en financiële schade door de coronacrisis enorm is. Dat ‘brengt het voortbestaan van culturele infrastructuur en de werkgelegenheid in gevaar’. Er is volgens hen een ‘robuust fonds’ nodig ‘voor het ondersteunen van de culturele infrastructuur voor de korte en de lange termijn’. Ook volgens de beroepsverenigingen van de Creatieve Coalitie ligt de sleutel in ‘een overbruggings- en garantiefonds dat zowel de liquiditeitsproblemen op korte termijn als de economische schade op middellange termijn kan opvangen’.

De grote instellingen doen in hun brandbrief ook nog aantal andere concrete voorstellen. Ze vragen onder meer om een tijdelijke kwijtschelding van de huur en een verhoging van het percentage van de NOW. Bij het opzetten van financiële regelingen vragen ze de bestuurders rekening te houden met de podiumkunsten en gezelschappen voor welke 1,5 meter afstand houden moeilijk is.

De Creatieve Coalitie vraagt in het bijzonder aandacht voor alle zelfstandige kunstenaars en ZZP’ers in de sector die van het ene op het andere moment al hun werk en inkomen zijn verloren. Veel geplande maatregelingen sluiten hen buiten omdat de voorwaarden niet aansluiten bij hun werkpraktijk in de kunsten. De Coalitie merkt ook grote verschillen op in de wijze waarop de overheid werknemers en zelfstandigen behandelt.

Foto: Still uit film Creatieve Coalitie