Lucas Vandervost stopt als artistiek leider van het Vlaamse gezelschap De Tijd. Na 28 jaar geeft hij het stokje door aan Freek Vielen (1985), Rebekka De Wit (1985) en Suzanne Grotenhuis (1985). Gezamenlijk zullen zij als De Nwe Tijd vanaf seizoen 2015-2016 de artistieke leiding op zich nemen.

Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen studeerden in 2007 af aan de opleiding Woordkunst aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Vielen is sindsdien werkzaam als schrijver, regisseur en acteur. Grotenhuis was behalve in voorstellingen van De Tijd in Nederland onder meer te zien in de reprise van Scènes uit een huwelijk van Toneelgroep Amsterdam. Rebekka De Wit is van origine schrijfster. In 2012 debuteerde ze in het theater bij De Tijd met haar solovoorstelling Hoe dit het verhaal werd.  Afgelopen seizoen maakten de drie jonge theatermakers bij De Tijd de voorstelling Heimat.

De Tijd ontstond in 1987 uit een fusie van Antwerpse gezelschappen De Witte Kraai (van Vandervost en Sam Bogaerts) en AKT-Vertikaal (van Ivo van Hove en Jan Versweyveld). Vandervost en Van Hove hadden gezamenlijk de artistieke leiding tot de laatste in 1990 naar Eindhoven vertrok. De afgelopen decennia creëerde het gezelschap tal van memorabele voorstellingen waaronder de monoloog De ondergang van de Titanic (1994). De Tijd werd regelmatig geselecteerd voor Het Theaterfestival, onder andere met de voorstellingen De Fantasten (1994), Risquons-tout (2001) en Emilia Galotti (2004). In april gaat de productie Het gaat over in première, een coproductie met HetPaleis, de laatste voorstelling van Vandervost als artistiek leider bij De Tijd.

Foto: Lucas Vandervost

De Zendelingen maakten een interactieve tijdlijn over De Tijd vs. De Nwe Tijd:De Tijd - De Zendelingen