Het nieuwe Innovation:Lab van Theater Utrecht, in samenwerking met DOX en de HKU, heeft de eerste zeven makers voorgesteld die starten in het ontwikkeltraject. Ook ontwikkelinstellingen Likeminds en PLAN stelden onlangs hun nieuwe makers voor.

Bij het interdisciplinaire Innovation:Lab kunnen jonge makers en creatieven het theater van de toekomst onderzoeken. Het lab wordt geleid door Thibaud Delpeut (regisseur en artistiek directeur) en Abdelhadi Baaddi (creative producer). Samen met Hildegard Draaijer (artistiek directeur DOX) en Victor Wijnen (directeur HKU Games en Interactie) selecteerden zij zeven ideeën die de komende tijd in het lab  onderzocht en uitgewerkt worden. Ze komen van Lieke van der Vegt & Dan Xu, Marlot Meyer, Joeri Heegstra & Samir Veen & Claire Bender, Mette Sterre, Salim Bayri, Dwayne Toemere & Florian Jankowski en Huang Wei-Hsuan. In een team van makers, technici, developers, ontwerpers, dramaturgen, filmmakers en Virtual Reality-specialisten gaan zij hun plannen omzetten in concepten en prototypes.

Bij PLAN, een samenwerkingsverband van tien culturele partners in Brabant, waaronder Festival Cement, Theaterfestival Boulevard en Het Zuidelijk Toneel, starten drie nieuwe makers het driejarig PLAN-traject. Het gaat om choreograaf Piet van Dycke (Fontys Hogeschool voor de Kunsten), mimespeler Elias De Bruyne (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en performer, zanger, componist en theatermaker Timo Tembuyser (Toneelacademie Maastricht/Muziektheater Codarts).

José Montoya, Steff Geelen, Willem de Bruin, Dilan Yurdakul, Giovanni Brand, Edna Azulay, Sheralynn Adriaansz, Yousef Gnaoui, Diederik Kreike en Joeri Heegstra gaan het komende jaar aan hun voorstellingen werken bij Likeminds. De Amsterdamse werkplaats biedt jonge theatermakers een platform om een eigen artistieke signatuur te ontwikkelen. Uitgangspunt is artistieke diversiteit, of de makers nu van vakopleidingen komen of autodidact zijn.

Foto: Djinns van Likeminds, Jean van Lingen