Het BNG Cultuurfonds en Korzo Producties lanceren gezamenlijk de BNG Bank Excellent Talent Dans Award, die 13 maart wordt uitgereikt aan choreograaf Samir Calixto. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfenveertigduizend euro, dat kan worden gebruikt voor de financiering van een tournee.

Met deze prijs willen het BNG Cultuurfonds en Korzo naar eigen zeggen zorg dragen voor de continuïteit in de ontwikkeling van jonge makers. Met het wegvallen van productiehuizen zoekt Korzo naar nieuwe middelen voor financiële ondersteuning van de ontwikkeling van choreografen. Het BNG Cultuurfonds heeft al jaren, onder andere met de uitreiking van de Nieuwe Theatermakersprijs, een actieve houding in de ontwikkeling van cultureel talent.

De Braziliaans-Nederlandse Samir Calixto kwam na een opleiding toneel, dans en klassieke muziek in 2004 naar Europa. Sinds 2009 werkt hij onder de vleugels van Korzo. Met deze prijs wordt de tournee van de productie Four seasons gefinancieerd, die in april en mei in twaalf Nederlandse steden zal plaatsvinden. De voorstelling werd in 2013 door de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) genomineerd voor een Zwaan, de prijs voor meest indrukwekkende dansproductie.

De jaarlijkse prijs wordt 13 maart tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van het BNG Cultuurfonds voor het eerst uitgereikt. Het BNG Cultuurfonds en Korzo hebben zich voor ten minste drie jaar aan elkaar gecommiteerd.

(Four seasons, foto: Robert Benschop)