Van 4 tot 7 september wordt de eerste editie van De Nederlandse Cabaretdagen (DNCD) gehouden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Het vierdaags festival is een initiatief van de Cabaretfirma (voorheen het Koningstheater) in Den Bosch, in samenwerking met De Kleine Komedie in Amsterdam. Op de laatste dag vindt de uitreiking van de VSCD Cabaretprijzen plaats.

Vanwege een verbouwing in De Kleine Komedie vindt de eerste editie uitsluitend in de Verkadefabriek plaats. Verantwoordelijk voor de programmering is POOCK, het Platform Ontwikkeling en Onderzoek Cabaret/Kleinkunst, een initiatief van Ruut Weissman, Helga Voets, Vivienne Ypma, Frank Verhallen en Steven Schenk. Inzet is een brede, afwisselende programmering, die ook voor mensen uit het vak interessante ingangen biedt.

Behalve een ruim aanbod van cabaretprogramma’s dat nader wordt bekendgemaakt opent het festival met een hommage aan Bram Vermeulen. Verschillende artiesten uit de cabaret- en kleinkunstsector brengen een eerbetoon aan de tien jaar geleden overleden artiest. Ook hoopt het festival met een caberetdebat te fungeren als discussieplatform rondom thema’s als de kwaliteit en (maatschappelijke) waarde van de hedendaagse kleinkunst.

De VSCD Cabaretjury bestaat uit Jan Gras (voorzitter), Harry Kies, Joukje Akveld, Eveline Mol, Pietie van Veen en Vivienne Ypma. De cabaretjury wordt ondersteund door een signaleringscommissie die door het seizoen heen de cabaretjury informeert over voorstellingen die zij hebben gezien.

(Verkadefabriek, Den Bosch, foto: Sandra Peerenboom)