Vanaf morgen is op het gebouw van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden het projectiekunstwerk CANVAS – Technicolor te zien. Met het werk van videokunstenaar Frouke ten Velden wil De Harmonie ‘in deze lastige tijden kunst naar de openbare ruimte brengen. En daarmee tijdens de feestdagen een stukje vrolijkheid en inspiratie bieden aan Leeuwarden en haar inwoners’.

Tijdens de lockdown van vorig jaar toonde De Harmonie al drie films van Frouke ten Velden. Het doel was ‘een levend kunstwerk maken, het gebouw als het ware tot leven wekken’. Dit jaar stond een dergelijk project niet gepland, maar na de plotselinge uitval van andere activiteiten bij zowel de mediakunstenaar als de schouwburg – vanwege een nieuwe lockdown – werd het project last minute weer opgepakt.

In anderhalve week tijd ontwikkelde Ten Velden een nieuwe film van 20 minuten in technicolor, die straks over de ramen van de 20 meter brede ronding van de gevel wordt geprojecteerd. De kleurrijke film is vanuit diverse hoeken te bekijken. Ook het verkeer dat aan de overkant van de gracht langs rijdt kan het zien. En omdat het een stilte film is doet dat volgens programmeur Jelle van der Meulen niks af aan de ervaring.

Ten Velden is een Amsterdamse mediakunstenaar en live visual performer, die werkte met onder meer het Van Gogh museum, Eye Film institute, TodaysArt festival en international Rio mapping. Ze hoopt met de film wat verlichting te brengen in donkere dagen van de Leeuwarders. Na het kerstdiner kan je volgens haar best in kleine groepjes langslopen. De doorlopende projectie is iedere dag vanaf zonsondergang te zien. Burgemeester Buma van Leeuwarden geeft morgen het startsein.