Kunstenaars die de Vlaams-Nederlandse grens over willen steken, kunnen vanaf vandaag terecht op een nieuw digitaal platform: OverBruggen.info. Op de site bundelen het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, DutchCulture, het Nederlandse Ministerie van OCW, het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media en hun partners nuttige informatie voor het uitbouwen van een kunstenaarspraktijk over de grens.

‘Juist nu, in tijden van corona, is het van belang om kennis te blijven uitwisselen en elkaar (digitaal) te blijven ontmoeten. Want culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen inspireert, geeft kansen aan nieuw talent en vergroot het bereik en de impact’, schrijven de initaitiefnemers.

Hun vrij toegankelijke digitale portaal bundelt onder meer info over belastingen, subsidies, financieringsmogelijkheden en Artist-in-Residence-plekken in beide gebieden. De tools zijn te gebruiken voor huidige digitale projecten of om zich alvast te oriënteren op toekomstige fysieke plannen.

In 2019 werd het traject OverBruggen opgezet om Nederlands-Vlaamse culturele samenwerking te versoepelen. Het ging van start met gesprekken met musici, theatermakers, beeldend kunstenaars, designers en architecten om te onderzoeken welke belemmeringen zij ervaren in het oversteken van de grens. OverBruggen.info wil nu handreikingen bieden om die belemmeringen te ‘OverBruggen’.