Op 8 mei jl. is The Opera Platform gelanceerd: een nieuwe Europese operawebsite met gratis volledige operaregistraties, interviews met artiesten en kijkjes achter de schermen. Nederland wordt vertegenwoordigd door De Nationale Opera. 

Het initiatief wordt geleid door koepelorganisatie Opera Europa, in samenwerking met cultuurzender ARTE en veertien operagezelschappen, waaronder behalve DNO ook de Wiener Staatsoper, Brusselse Muntschouwburg, Komische Oper Berlin en het Royal Opera House Covent Garden in Londen.

Minimaal eens per maand wordt er een nieuwe operaproductie geüpload, die gedurende zes maanden on demand beschikbaar is. De eerste opera is nu online: La traviata van Verdi vanuit Teatro Real in Madrid. Op 16 mei wordt de tweede registratie geplaatst: Król Roger (Koning Roger) van Szymanowski, rechtstreeks vanuit The Royal Opera House in Londen.

De Nationale Opera is vanaf 6 november 2015 live te zien met Opera Gala en het later in het seizoen met een registratie van Chovansjtsjina van Moesorgski. Het platform is in meerdere talen beschikbaar, maar vooralsnog niet in het Nederlands.