Theater Na de Dam presenteert op 4 mei twee nieuwe toneelstukken over de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Rik van den Bos en Roeland Hofman. Theater Na de Dam wil hier een traditie van maken en elk jaar een toneelschrijver van naam een nieuwe schrijfopdracht geven. 

De nieuwe toneeltekst van Rik van den Bos, In vrede, wordt op 4 mei verspreid door het land gelezen door acteurs van Toneelgroep Amsterdam, het RO Theater, Theater Utrecht, Het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht en Tryater. Hij verweeft hierin drie verhalen die schetsen hoe de Tweede Wereldoorlog nu nog hun littekens in de samenleving nalaat.

Roeland Hofman liet zich inspireren door kranten uit de oorlogsjaren ’40-’45. Zijn voorstelling Een oorlog om in te wonen gaat over de verbeelding van een generatie die begrijpt hoe gruwelijk de oorlog was, maar die het tevens vanuit opgewonden naïviteit als iets exotisch beschouwt. De voorstelling gaat in première op 4 mei om 21.00 uur in Frascati Theater Amsterdam.

Na de twee minuten stilte zijn om 21.00 uur meer dan vijftig voorstellingen in het land te zien. Zo staan Wende Snijders en Typhoon met Adriaan van Dis in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, het Nationale Toneel met De laatste getuigen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, Theatergroep Aluin met De Maliebaanmonologen in Theater Kikker in Utrecht, en zijn er zestien jongerenprojecten in verschillende steden.

Foto Rik van den Bos: Nienke Veneboer