Het ATD-fonds en Papaver starten een nieuwe ‘supportregeling’ voor jonge dansmakers. Het Aart Janszen Fonds wil studenten en alumni van de Academie voor Theater en Dans financieel ondersteunen bij het maken van een choreografie of mimografie of bij doorontwikkeling van afstudeerwerk.  

Naamgever Aart Janszen was van 1986 tot 2003 werkzaam bij de Academie voor Theater en Dans. Hij begeleidde de fusie van een aantal zelfstandige dansacademies tot één samengesteld geheel van vijf dansopleidingen. Na zijn pensioen richtte hij PapaverStudios op dat drie dansstudio’s omvatte die dansers en choreografen de gelegenheid boden om in te werken.

In 2020 besloot het bestuur van de Stichting Beheer PapaverStudios om niet meer in te zetten op de realisering van eigen dansstudio’s, maar op het ondersteunen van jonge studenten dans, mime en choreografie bij het maken van hun afstudeerwerk. Het nieuwe Aart Janszen Fonds zet in op het stimuleren van de ontwikkeling van nieuw en innovatief werk, bijvoorbeeld discipline-overstijgende samenwerkingen of het inzetten van nieuwe technologieën.

Het fonds is enkel bedoeld voor afstuderende studenten van de Academie voor Theater en Dans (Ma en Ba). Door een samenwerking met het ATD-fonds en de verbinding met de Academie voor Theater en Dans wil de beheerstichting ‘dicht tegen de danswereld aanzitten, ook na de fase van het afstuderen’, schrijft bestuurslid Lucie Huiskens.

Het Aart Janszen Fonds is een van de fondsen onder de paraplu van het ATD-fonds. Voorzitter Anna Drijver is verheugd dat het met het Aart Janszen Fonds nu ook een fonds voor dansers heeft. ‘Zo bedienen we steeds meer studenten en alumni van de ATD en stimuleren we jonge makers aan het begin van hun carrière.’

In de komende periode wordt de regeling van het Aart Janszen Fonds vormgegeven. Op de website van het ATD- fonds volgt later meer informatie.