Op 1 mei is in Den Haag de nieuwe ‘culturele hotspot’ Concordia CC geopend, met horeca, een theaterzaal, repetitieruimtes en kantoren voor verschillende Haagse culturele instellingen. Het pand wordt de thuisbasis voor OPERA2DAY, Firma MES en Muziekcentrum 1001Nachten en vervult een functie als ontwikkelplek voor makers uit de podiumkunsten.

‘CC’ staat volgens de verantwoordelijke stichting PRINS27  onder meer voor ‘CultuurCentrum’, ‘Co-Creatie’ en ‘CultuurCreatie’. Dezelfde stichting beheert sinds 2013 ook al het Koorenhuis aan de Prinsegracht.

Wethouder cultuur Robert van Asten: ‘In Concordia CC gaan straks mooie nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden ontstaan dankzij de mooie mix tussen vaste bewoners en mogelijkheden voor makers, podiumkunstenaars, broedplaatsen of gezelschappen om gebruik te maken van de locatie.’ Zodra het weer kan worden in de zaal aan het Hoge Zand in het centrum van Den Haag voorstellingen, debatten en optredens gehouden.

Het pand kent een veelzijdige geschiedenis als theater, museum en congreslocatie en vestigde lange tijde de redactie van de Nieuwe Haagsche Courant. In 1995 kocht de gemeente het pand en deed het dienst als zalencentrum tot het faillissement in 2015. Het is een groot gebouw met 16 ateliers en een theaterzaal met ongeveer 300 stoelen.

Foto: Valerie Kuypers