Jimi Hendrikse gaat vandaag niet op. De student Musicaltheater stond in maart nog in zijn eerste grote musicalproductie Kinky Boots. Nu verkoopt hij via internet een zelf samengesteld cadeaupakket met kruidenmixen en wacht ondertussen met smart tot de theaters weer open gaan.

Het begon als bezigheidstherapie voor de student Musicaltheater, maar inmiddels heeft Jimi Hendrikse goede hoop dat zijn bedrijfje, dat hij tijdens de coronacrisis begon, hem ook daarna van stabiele inkomsten kan voorzien.

Hendrikse verwacht deze zomer af te studeren aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Vanaf december speelde hij als Angel en swing in Kinky Boots en in zijn vrije uren werkte hij aan zijn afstudeersolo. Totdat zowel de Hogeschool als de theaters vanwege de corona-uitbraak hun deuren moesten sluiten.

‘Het voelt als iets onafgeslotens’, zegt Hendrikse. ‘Zonder het te weten, bleken we de laatste voorstelling van Kinky Boots te hebben gespeeld’. Toen duidelijk werd dat de voorstelling niet op korte termijn zou worden hervat en ook Hendrikses afstudeervoorstelling werd geannuleerd, was hij even ‘helemaal klaar’ met zingen en spelen. ‘Ik heb mijn koffers gepakt, ben opgehaald door mijn ouders en met ze naar hun huis in Zeeland gereden. Daar ben ik niet meer weggegaan’.

Nadat Hendrikse de tuin van het ouderlijk huis onder handen had genomen, begon het weer te kriebelen. Met zijn vriend en schoolgenoot Sem van der Hijden, die ook in Zeeland logeert tijdens de lockdown, zocht hij naar een nieuw project om zijn tanden in te zetten. Hendrikse: ‘Kinky Boots was gecanceld en ik liep geld mis maar de vaste lasten voor mijn kamer in Amsterdam liepen door’. Ze kwamen op het idee om cadeaupakketten met kruidenmixen te gaan samenstellen en die te verkopen. ‘We struinden heel het internet af naar groothandelaren en hebben daar kruidenmengsels afgenomen. We verzonnen een naam, maakten een logo en hebben daar potjes mee laten bedrukken’. Met zes kruidenmengels, drie flesjes olie en een pakje verse kervel ingebed in een laagje stro, dat Hendrikse in balen haalde bij een naburige Zeeuwse boerderij, stelden ze de Spice It Up Box samen.

Inmiddels hebben de mannen zo’n vijftig kruidenpakketten verkocht. ‘We begonnen vanuit de zoektocht naar een manier om geld te verdienen nu ons geliefde vak op z’n gat ligt. Daarnaast was het een leuke bezigheidstherapie’, vertelt Hendrikse. ‘Maar voor we het wisten waren we tien dagen achter elkaar bezig om allerlei dingen uit te zoeken. Inmiddels werken we aan een vernieuwde, tweede box en willen we ons assortiment verder uitbreiden’.

Desalniettemin telt Hendrikse de dagen af tot de theaters weer open kunnen. ‘Met elk pakket dat we nu verkopen ben ik heel blij, maar zodra het vak weer van de grond komt en we mogen doen wat ons echt blij maakt ga ik weer de planken op’. Ondertussen zoekt de acteur naar manieren om ook nu met theater bezig te blijven. Hij heeft inmiddels wat nasynchronisatieklussen en rijdt regelmatig met de auto van Zeeland naar Amsterdam om televisieseries in te spreken.

Maar het is ook de bedoeling dat de Spice It Up Box blijvend is, als een manier om naast het toekomstige theaterwerk wat vaste inkomsten te genereren. ‘Dit is een vervelende situatie om zelfstandig in te worden’, vindt Hendrikse, die om kosten te besparen besloot zijn kamer in Amsterdam op te zeggen. ‘De eerste jaren na je afstuderen zijn de belangrijkste jaren. Dan ga je een cv opbouwen en merken of je werkzaam kan blijven in het vak. Ik ben bang dat door de coronacrisis producties doorschuiven naar volgend jaar en er weinig audities zullen zijn. Dat betekent minder werk voor net afgestudeerde artiesten. Volgend jaar komt er weer een nieuwe lading afstudeerders bij. Dan moet je je naar boven boksen terwijl je nog onderaan staat. Ik hoop niet dat ik de boot mis’.

Hendrikse vertrouwt erop dat er meer mogelijk gaat zijn in de theaters dan tot nu toe is aangekondigd. ‘Er zijn vast creatievelingen en slimmeriken die ideeën hebben over hoe we theater kunnen maken met behoud van anderhalve meter afstand. Ik hoop dat daarnaar geluisterd wordt zodat we vanaf september langzamerhand weer het normale leven kunnen oppakken. Tot die tijd houd ik mezelf wel bezig met de Spice It Up Box en ben ik allang blij als iedereen in mijn omgeving gezond is’.

Foto boven: Jimi Hendrikse in Kinky Boots, rechtsvoor op de grond. Fotograaf Roy Beusker.