Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler en ‘story producers’ ROSE stories zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018. Ze ontvangen 60 duizend euro om twee jaar ‘voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken’.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die het podiumlandschap verrijken en uitdagen. De winnaars worden bepaald op basis van het advies van een commissie onder leiding van Anoek Nuyens. De winnaars van dit jaar zijn volgens haar ‘vernieuwend, onverschrokken, getalenteerd en vastberaden om de podiumkunsten in Nederland naar nieuwe hoogten te brengen.’

Het werk van Nicole Beutler bevindt zich op het grensvlak van theater, dans en beeldende kunst. De commissie is onder de indruk ‘van de veelzijdigheid aan thema’s en de verschillende stijlen en genres die in haar werk samenkomen’. Haar vloeibare kunstenaarschap vertaalt zich ook in een diversiteit aan podia. ‘Ze schakelt moeiteloos tussen locatievoorstellingen, vlakke vloer en grote zaal.’

ROSE stories werd drie jaar geleden opgericht door Nasim Miradi en Chafina Bendahman. Als zelfbenoemde story producers willen ze de ontwikkeling van nieuwe verhalen en narratieven stimuleren. Ze streven daarbij naar een inclusieve maatschappij. ‘ROSE Stories is een bijzonder initiatief dat nog niet zolang bestaat, maar opvalt door hun experimentele en ambitieuze karakter’, schrijft Nuyens. De criteria van de prijs – nieuw publiek, nieuw repertoire, nieuwe thematiek – zitten volgens de jury in hun DNA.

Naast winnaars Nicole Beutler en ROSE stories behoorden dit jaar ook drummer en componist Jens Bouttery, theatercollectief Maatschappij Discordia en regisseur Miranda Lakerveld tot de genomineerden.

Foto: Emma te Hietbrink